Home | Persoonlijke ontwikkeling
Persoonlijke ontwikkeling
Meestal wordt over persoonlijke ontwikkeling niet gesproken in het dagelijks leven. Sommige mensen zijn zelfs allergisch voor de woorden (persoonlijke) groei. Ze vinden het zweverig gedoe. Je zou dit uit kunnen leggen als weerstand van o.a. ontkenning, maar ook als niet bewust zijn. Je staat er bij stil of je blijft er over denken, wanneer je tot de conclusie komt dat zaken niet zo lopen als je graag zou willen. Dan wordt de interesse gekweekt voor bewustzijn. Overkomt het mij allemaal, komt het door anderen of kan ik er zelf ook wat aan doen? En hoe komt dat het zo loopt c.q. zo is verlopen? Interesse in jezelf. Jezelf serieus nemen.
Wat in je leven op je pad komt, daar heb je niet zoveel invloed op. Wel kun jij bepalen welke route je neemt.
Voorbeelden:
O, wat hebben we het druk en wat zijn we moe.
De oorzaak is vaak een slechte balans tussen inspanning en ontspanning.
Het zou wenselijk zijn wanneer mensen zich weer bewust waren van wat ze doen. En ook van... hoe ze het doen. Hoofdpijn hebben en dan toch nog, na het slikken van een medicatie, een lange tijd achter een computerscherm gaan zitten en bovendien ook nog een slechte zithouding aannemen. Dat dit niet bevorderlijk is voor vermindering of verdwijning van de hoofdpijn, hoef ik je niet uit te leggen. En toch doen we dat.
Piekeren, gedachten niet los kunnen laten. Problemen niet aan kunnen/willen pakken.
Vaak leidt dit tot slapeloosheid en andere lichamelijke klachten. Het lichaam en geest reageren op stressfactoren. Vluchten of vechten? Af en toe stress is niets mis mee, het maakt je scherper/alerter. Maar voortdurend onder stress leven, is ziekmakend.
De bovenstaande voorbeelden kunnen alles te maken hebben met dat je nog niet voldoende bent toe- en of uitgerust met sociale vaardigheden. Hoe los je problemen op? Maar misschien vindt je het ook moeilijk om NEE te zeggen en wil je iedereen naar zijn/haar zin maken. Dan krijg je het wel druk. Wil je altijd aardig gevonden worden? Welke normen, waarden, opvattingen en verwachtingen heb je? Liggen ze hoog tot perfectionisme? Wil je overal controle over hebben? Wil je altijd harmonie? Vind je het moeilijk om met ruzie en conflicten om te gaan? Als je het moeilijk vindt om voor jezelf opkomen en keuzes te maken waar jij achter staat, dan kun je zeggen dat je niet gezond assertief bent. Een ander punt: Je wilt zaken niet meer doen of juist wel doen, maar het lukt je niet. De afspraken met jezelf of met anderen kun je niet nakomen. Denk hierbij aan allerlei verslavingen van o.a. eten, gokken, alcohol en drugs. Maar ook van het op tijd opstaan of van het opruimen van je huis of kamer, het doen van je administratie of het studeren. Als zaken je tegen zitten en het niet zo gaat als jij wilt, wordt je dan snel geïrriteerd, boos en woedend tot gewelddadig? Hoe uit jij dit. Ben je een binnenvetter, ga je smijten met spullen of doe je jezelf verwonden c.q. pijn? Hoe groot is jouw frustratietolerantie? Heb je in je opvoeding bijna nooit geen NEE gekregen? Zit het in je karakter om geen NEE te tolereren. Wat zijn je alternatieven? Welke creativiteit kun je gebruiken om toch hiermee om te kunnen gaan?
Mensen die minder bewust leven, komen eerder in situaties waarin ze achteraf niet hadden willen komen. Niet alles is te regelen in het leven. Je kunt invloed hebbn op situaties, sommige zaken zul je moeten accepteren. Wanneer je in staat bent om keuzes te maken tussen die twee mogelijkheden, dan heb je de wijsheid gevonden.
Counselling en coaching zijn geschikt voor je persoonlijke ontwikkeling.